Bashkia Tirane eshte shpallur fituesja e konkursit Rajonal per Praktikat me te Mira te Bashkive te organizuar sot nga Programi për Decentralizimi dhe Zhvillim Vendor (dldp), në bashkëpunim me Agjencinë për Zhvillim Rajonal 2 dhe me mbështetjen e Ministrit të Shtetit për Çështjet Vendore.

Ky konkurs u zhvillua mes 12 bashkive qe mbulon Agjencia per Zhvillim Rajonal 2, thene ndryshe bashkite e qarqeve Tirane, Durres, Diber. Juria e perbere nga Albana Hashorva, Arben Qesku, Agron Haxhimali, Lorenc Bami dhe Eriola Muka ka votuar per praktiken e prezantuar nga Bashkia Tirane, "Tirana Ime". Ndersa bashkite qe do te vazhdojne garen ne rang kombetar do te jene Tirana, Vora dhe Kamza.

Konkursi per Praktikat me te mira zhvillohet mes Bashkive pjesëmarrëse, me qëllim identifikimin e praktikave më të mira të cilat kanë kontribuar në ecurinë e decentralizimit në vend, duke nxjerrë në pah përpjekjet e Bashkive të reja të krijuara pas Reformës Administrative Territoriale, për tu përshtatur me ndryshimet ligjore e atyre të sjella nga reformat e ndryshme, si dhe për të shfrytëzuar potencialet në një kontekst të ri zhvillimi.

Në konkursin rajonal të praktikave të mira, katër përfaqësues nga secila prej Bashkive që kanë aplikuar, kane prezantuar projektet/projektet e tyre me te mira ne konkursin e zhvilluar ne Tirana International Hotel.

Respektivisht bashkite kane aplikuar me keto projekte/praktika:

Bashkia Bulqizë: Menaxhimi i mbetjeve Urbane

Bashkia Durrës: Hartimi i strategjisë territorriale të Bashkisë Durrës 2016-2030

Bashkia Dibër: Zhvillimi i Turizmit të Qendrueshëm në Dibër

Bashkia Kamëz: One stop Shop qendra e Pritjes Informimit dhe Shërbimit të Qytetarëve

Bashkia Kavajë: Kavaja Qytet Bregdetar

Bashkia Klos: Hartimi i Planit Strategjik

Bashkia Krujë: Menaxhimi i mbetjeve Urbane

Bashkia Mat: Turizmi ne Mat

Bashkia Rrogozhinë: Rivitalizimi I Plazhit të Spilles

Bashkia Shijak: Plani i Menaxhimit të Mbetjeve Urbane

Bashkia Tiranë: Tirana Ime

Bashkia Vorë: Azhornimi i Informacionit të bizneseve

Jane shpallur dje fituesit e konkursit kreativ, "Trego bukurine e vendlindjes" te organizuar me te rinjte e Dibres. Per rreth 2 jave, 36 aplikime me foto nga vendlindja, kryesisht atraksionet turistike te zones se Dibres, fshatra te bukur dhe komunitete minoritare jane prezantuar ne www.vendlindja.al dhe ne "#tregovendlindjen" ne Facebook duka ua lene keshtu ne dore vizitoreve te ketyre faqeve perzgjedhjen e fotos me te mire te ketij konkrusi kreativ. Ne fund konkurentet kane mbledhur me shume se 3100 vota nga te cilat 532 kane shkuar per Migena Duken, e prezantuar me foto te veshjes karakteristike te Ostrenit te Madh. Ne vendin e dyte eshte renditur Klevi Hakorja me foton Gryka e Setes; ne vendin e trete Ilir Poci me foton e Liqenit te Zi ne Radomire dhe e katerta ne radhe Redona Manga me foto nga Korabi. 

Te premten paradite fotot e prezantuara ne konkursim jane ekspozuar ne Pallatin e Kultures ne qytetin e Peshkopise ku eshte bere edhe ndarja e cmimeve per fituesit (nje kompjuter per fituesen e vendit te pare; aparat fotografik per cmimin e dyte dhe Book Note per fituesit e cmimit te trete dhe te katert) Organizatore te ketij konkursi kane qene Agjencia per Zhvillim Rajonal 2, Tirane, German Coorporation, GIZ, Agjencia Kombetare e Turizmit, Drejtoria Arsimore Rajonale Diber dhe World Vision Diber.

Fotot do te perdoren per te promovuar zhvillimin e turizmit te rajonit Diber, ne faqet e internetit, broshura promovuese etj.

Programi për Decentralizim dhe Zhvillim Vendor (DLDP) dhe Ministri i Shtetit për Çështjet Vendore kanë shpallur konkursin për Projektin/Praktikat më të mira të zhvilluara nga Bashkitë e reja, në të gjitha fushat e veprimtarisë së tyre. Në kuadër të këtij konkurimi të 12 bashkitë që përfshin Rajoni 2 (Tiranë, Durrës, Dibër) që mbulon Agjencia për Zhvillim Rajonal 2, po përgatiten për konkursin rajonal që do të zhvillohet ditën e mërkurë, dt. 7 Dhjetor në Tirana International Hotel. Për prezantimet e tyre ata kanë marrë edhe mbështetjen dhe asistencën e specialistëve të AZHR2 si dhe kanë prezantuar paraprakisht në ambientet e Agjencisë projektet/praktikat me të cilat do të konkurojnë. Ditën e premte janë bërë konsultimet e fundit me përfaqësuesit e bashkive, Dibër, Bulqizë, Mat dhe Klos, konsultime qe do te vazhdojnë edhe në ditët vijim me bashkitë e tjera të Rajonit.

Programi për Decentralizim dhe Zhvillim Vendor (DLDP) zbatohet në Shqipëri nga Helvetas Swiss Intercooperation dhe financohet nga Agjencia Zvicerane për Bashkëpunim dhe Zhvillim, mbi bazën e një Marrëveshje dypalëshe mes Qeverisë së Republikës së Shqipërisë dhe Qeverisë së Konfederatës Zvicerane. DLDP mbështet qeverisjen vendore për të përmirësuar shërbimet ndaj qytetarëve, për të nxitur zhvillimin social-ekonomik të njësive vendore dhe për të përmirësuar proceset pjesëmarrëse.

Pas Reformës Administrative Territoriale (RAT), 61 Bashkitë e vendit kanë funksionuar mbi bazën e territoreve më të mëdha e popullsive të shtuara. Ligji i ri organik dhe procesi i decentralizimit sollën mundësi dhe sfida të reja për Bashkitë dhe aktualisht pas një viti të nisjes së punës së Bashkive të reja është me vlerë të shihet ecuria e tyre në këtë kuadër të ri.

Sot ne ambjentet e Muzeut Historik Kombetar, Bashkia e Tiranes dhe Agjencia per Zhvillim Rajonal 2 Tirane, ne bashkepunim me Institutin e Antropologjise Kulturore dhe Studimit te Artit organizuan ekspoziten, “Trashegimi kulturore nga vendi i Nene Terezes”.

Ne kete ekspozite, e para e ketyre permasave ne Tirane, u ekspozua per here te pare per publikun, kostumi popullor i Shenjtores Shqiptare. Behet fjale per nje kostum me motive karakteristike te qytetit te Prizrenit (vendi i origjines se nenes se Nene Terezes), qe ajo e mbante ne moshen 16-17 vjecare. Kostumi perbehet nga kemisha, cope e mendafshte e endur nga grate e Prizrenit, jeleku i qendisur nga mjeshtra qendistare te ketij qyteti, shalli dhe dimitet.

Pjese tjeter e ekspozites jane 54 objekte te tjera, pjese e rendesishme e trashegimise kulturore nga dy qendrat me te zhvilluara politike-ekonomike-tregtare dhe kulturore shqiptare të shek. XIX dhe fillimi i shek. XX, respektivisht Shkodres (vendlindja e babait te Nene Terezes) dhe Prizrenit (vendlindja e nenes se Nene Terezes). Njekohesisht nepermjet objekteve qe jane ekspozuar, paraqiten aftësitë teknike-artistike te mjeshtrive tradicionale qytetare te zhvilluara ne keto qendra (Shkodra dhe Prizreni). Midis tyre spikatin: Stoli grash dhe burrash prej ari dhe argjendi; arme; pjese veshjesh dhe veshje te plota; pelhura te mendafshta per pajisjen e baneses dhe veshjeve te ndryshme; qendisje te realizuara nga gra qytetare si çarçafe, kellef jastekesh, kemisha etj. Objekte kryesitsht te perdorura nga popullsia e besimit te krishtere.

Kuratore e ekspozites eshte Prof. Dr. Aferdita Onuzi

Në 85-vjetorin e lindjes së shkrimtarit Dritëro Agolli, Agjencia per Zhvilim Rajonal 2 mundesoi botimin per here te pare te tri dramave te tij: Fytyra e dytë, Mosha e bardhë dhe Baladë për një grua. Dramat Fytyra e dytë dhe Baladë për një grua janë krejt të panjohura për lexuesin deri më sot, kurse drama Mosha e bardhë është botuar nga Rilindja në Prishtinë në vitet 1970-1980. Mosha e bardhë hyri në shtyp në të njëjtën kohë në Tiranë dhe në Prishtinë. Në Tiranë iu ndalua qarkullimi, kurse në Prishtinë doli.

Njëra prej tri dramave, Baladë për një grua, mungon si titull vepre edhe në jetëshkrimin e autorizuar të Dritëro Agollit. Kjo dramë nuk gjendet as në listën e veprave të tij në zërin që i kushtohet në Fjalorin Enciklopedik Shqiptar.

Për të përgatitur këtë botim nga Prof. Dr. Shaban Sinani është dashur të bëhen kërkime në arkivat e teatrove ku tri dramat e Dritëro Agollit janë vënë në skenë (Tiranë, Fier, Vlorë, Korçë) dhe në bibliotekat e aktorëve dhe regjisorëve që kanë pasur lidhje me to.

Partnerët

 • MIn-bujqesi.jpg
 • ADC-Logo.jpg
 • Min-Infrastruktures-energjise.jpg
 • minturizmit.jpg
 • SDC-Logo.jpg
 • 4.jpg
 • 7.jpg

Thirrje për Projekte

 • Thirrja per aplikime Janar 2017
 • Thirrja per aplikime Shkurt 2017
 • Thirrja per aplikime Mars 2017
 • Thirrja per aplikime Prill 2017

 

Fotogaleria

Foto nga Aktivitetet

 

Abonohu

Kontakt

Agjencia për Zhvillim Rajonal 2
Adresa: Rr. Skënderbej 6/1/7
Tirana, ALBANIA

Mail: info@rda2tirana.org.al